De kracht van een gezond interieur

Tegenwoordig zijn heel veel mensen met hun interieur bezig. Vooral door in de winter extra gezellig en warm te maken in huis. En in de lente juist het open en fris uit te laten stralen. Naast interieur er ‘mooi’ uit te laten zien, speelt interieur een erg belangrijke rol in het welzijn en de gezondheid van de bewoners van de woning. Jouw woning! In dit artikel De kracht van een gezond interieur ga ik dieper in op de invloed van interieur op de gezondheid. Ondersteund door wetenschappelijk bewijs en praktijkvoorbeelden.

3 voorbeelden waaruit blijkt dat interieur invloed heeft op jou, op jouw welzijn:

1️⃣. Natuurlijk licht en productiviteit

Een van de meest opvallende aspecten van een gezond interieur is de hoeveelheid van natuurlijk licht. Veel studies tonen aan dat blootstelling aan daglicht de productiviteit verhoogt, je energielevel stijgt en de algehele stemming positief beïnvloedt. Je wordt dus blij en gelukkiger van daglicht! In een kantooromgeving zou je dus bijvoorbeeld grote ramen of deuren kunnen toevoegen. Dat zorgt voor voldoende daglicht. Zo creëer je een productievere en gelukkigere werkomgeving. Sneller én gelukkiger werken! Welke werknemer en werkgever wil dat nou niet?

👩🏽‍💻 Wetenschappelijk Bewijs: Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift “Occupational and Environmental Medicine” legt de focus op de positieve invloed van natuurlijk licht op de productiviteit en het welzijn van werknemers.

2️⃣. Luchtkwaliteit en jouw gezondheid

Een ander belangrijk aspect van een gezond interieurontwerp is de luchtkwaliteit. Het gebruik van luchtzuiverende planten, juiste ventilatie en de keuze van materialen met lage ‘emissies’ (ook wel: de hoeveelheid verontreinigende stoffen die uit het materiaal komt) dragen bij aan een gezondere binnenomgeving. Slechte luchtkwaliteit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën, hoofdpijn en vermoeidheid. Thuis kan je hier bijvoorbeeld in verbeteren door planten in huis toe te voegen, gebruik te maken van luchtfilters en schadelijke chemicaliën zoveel mogelijk verwijderen.

👩🏽‍💻 Wetenschappelijk Bewijs: Het onderzoek van NASA naar luchtzuiverende planten bevestigt hun vermogen om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Zo verbeterd de luchtkwaliteit.

3️⃣. Kleurenpsychologie en emotioneel welzijn

De kleuren die in een ruimte worden gebruikt, hebben wel dégelijk invloed op de gemoedstoestand en het emotionele welzijn van de bewoners van de woning. Dit is vaak zonder dat je het bewust door hebt. Warme kleuren zoals rood en geel kunnen energie en vitaliteit stimuleren. En koele tinten zoals blauw en groen hebben een kalmerend effect. Door kleuren kan je je dus juist energiek gaan voelen, of ze geven je juist rust. Daarom is het belangrijk om de kleuren in huis met aandacht en zorgvuldig te kiezen op basis van de functie van de ruimte en de gewenste sfeer.

Wat ik in het begin van het ontwerpproces, van bijvoorbeeld het LM Pakket: Interieuradvies Compleet, ook altijd graag van je wil weten is: de reden waarom je een bepaalde kleur oerlelijk vindt. Of waarom je vindt dat een bepaalde kleur nou echt ‘jouw’ kleur is. Met deze achterliggende gedachte kan ik verder borduren!

Op mijn Instagramaccount @lminterieurontwerp deel ik dagelijks interieur-inspiratie. Onder andere over kleur, materiaal en vorm!

👩🏽‍💻 Wetenschappelijk Bewijs: Studies, zoals die gepubliceerd in het tijdschrift “Frontiers in Psychology,” tonen aan dat kleurenpsychologie een meetbaar effect heeft op emoties en welzijn.

Dit zijn nog maar 3 voorbeelden. Als je vanaf nu let op interieur en jouw omgeving, zie je waarschijnlijk nog meer aspecten voorbij komen die invloed hebben op jou. De invloed gaat zelfs zó ver, dat het jouw gedrag, houding en manier van communiceren aanpast. Onbewust. Interessant hè?

We kunnen wel concluderen dat interieur meer is dan alleen een esthetische en ‘mooie’ overweging. Je begrijpt nu ongetwijfeld de kracht van een goed doordacht interieur. Er zit veel diepgang in en het heeft invloed op de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Door aandacht te besteden aan natuurlijk licht, luchtkwaliteit en kleurenpsychologie, heb je een positieve impact op je eigen leven!

Tip: begin bij (nog) een plant toevoegen in huis, 1 raam op een kiertje zetten in je slaapkamer en bedenk een kleur waar je veel energie van krijgt. Verf deze op de muur op je werkplek!

Succes, liefs! Laura