Jouw interieur heeft veel invloed op jouw welzijn. Wellicht heb je dat al vaker voorbij zien komen op mijn social media. Wist je ook dat planten veel invloed hebben op jou? Ik weet zéker dat in deze blog tips staan die je nog niet wist!

De natuur is belangrijk voor iedereen. Het heeft veel meer invloed op jou dan alleen maar het zuurstof dat het je geeft. Je neemt namelijk alle prikkels op in jouw lichaam. Niet alleen maar bewust, maar ook speelt er heel veel af op onbewust niveau. Jouw zintuigen (ruiken, voelen, proeven, horen, zien) staan elk moment op scherp!

In elke ruimte van jouw huis kan je planten neerzetten. In de woonkamer als een echte eyecatcher en een levendig gevoel, in de keuken om af en toe de blaadjes ervan in een gerecht te stoppen of in je slaapkamer om muggen weg te jagen (hallo citroenplant).

Naast dat planten prachtig staan in je interieur, brengen ze nog veel meer voordelen met zich mee! Hieronder 4 interessante wist-je-datjes:

  • Planten filteren de lucht in je huis, zodat het een fijne lucht is om in te ademen. Een Varen in jouw interieur is een goede manier om de lucht op peil te houden

  • Planten helpen je stress te verminderen, al kan ik je geen bewijs hiervoor geven. Maar bedenk je eens watvoor invloed het heeft op jou wanneer je in het bos loopt tussen alle bomen, de vogeltjes die je hoort fluiten en de wind door je haren. Plaats dus vooral planten bij je werkplek!

  • Planten geven je focus, je concentreert je veel beter en je bent veel actiever wanneer er planten in de ruimte zijn waar jij je bevindt! Nog een reden om planten te hebben in huis of je werkplek

De meest interessante wist-je-dat over het gebruik van planten:

  • Planten groeien sneller wanneer ze elkaar aanraken, wist je dit al? Jouw plant wil namelijk de snelste zijn. Hoe dan? Nou, elke plant wil optimaal licht. Om zoveel mogelijk licht op te vangen moeten ze hoger groeien. En omdat planten elkaar letterlijk kunnen voelen, willen ze sneller zijn dan de ander om genoeg licht op te vangen. Zet je planten dus vooral in groepjes wanneer je wil dat ze nóg sneller gaan groeien!

“Hoe kan ik het tegen gaan dat mijn plant naar 1 kant gaat hangen?”

Elke week draai ik mijn planten een halve slag om. Zo groeien de planten niet alleen maar 1 kant op. Doordat de plant zich focust op genoeg daglicht vangen, groeit het richting het daglicht. Dit vind ik een interessante eigenschap van de plant. Iedere plant heeft Fytochroom, dit is een plantpigment. Het regelt de biologische klok en laat deze naar het licht toe groeien wanneer deze in de schaduw komt te staan. Daarnaast gebruiken veel planten Fytochroom om de bloei te reguleren.

Je kan dus niet voorkomen dat je plant 1 kant op groeit, maar je kan wel een handje helpen door elke week de plant te draaien en zo een mooie, volle plant te houden.

Een gaaf voorbeeld van Fytochroom is de Calathea plant! Dit is een plant dat ’s avonds net als jij gaat slapen. ’s Avonds sluit hij zijn bladeren en in de ochtend opent hij zijn bladeren. Marthijn de Wind weet hier alles van. Bekijk hier het filmpje dat hij heeft gemaakt.

Ook de kleur van je planten linken je hersenen aan de natuur. Hey groen!

Groen in het interieur is op dit moment erg populair. Jammer, want ook de kleur groen het heeft een positieve werking op jou!

Groen in wist-je-datjes:

  • Groen kan ontspannend zijn, een lichte tint straalt helderheid en kalmte uit. Lichtgroen kan in elke ruimte van jouw huis!

  • Groen kan opwekkend zijn, een fellere groene kleur is juist actiever, je krijgt een boost ‘om aan de slag te gaan!’ gevoel.

  • Groen geeft een fris effect in jouw interieur, je associeert de kleur namelijk met de natuur

  • Groen is een fijne kleur om te combineren in jouw interieur, het combineert namelijk super goed met natuurlijke tinten. Natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en kurk, maar ook stoffen in creme en bij de kleur zwart matcht het goed en krijg je vooral een interieur met een stoere uitstraling!

Let op! Een aantal planten kunnen giftig zijn voor jouw huisdier!

Heb je huisdieren, maar wil je toch planten in je interieur (zoals ik)? Ga dan het planten-die-giftig-zijn-lijstje van Intratuin even bij langs om zeker te weten dat je geen giftige planten in huis hebt!

Ik hoop dat je het leuk vond om deze blog te lezen, er tips uit gehaald hebt en nu nog meer van je planten kan genieten!

Heb je nog meer tips over planten in je interieur of wil je jouw planten delen met mij? Stuur deze vooral! Ik ben erg benieuwd.

Fijne dag. Geniet van je planten,

liefs! Laura✨