Jaaa, blogs toevoegen aan de website! Maar hoe dan? En waarover? Na even focussen had ik al een lijstje met meer dan 10 onderwerpen waar ik over kan bloggen. Inspiratie genoég dus, maar het lijkt me goed om bij het begin te beginnen.

Want waarom Laura Maureen interieur ontwerp? Waarom ben ik een eigen bedrijf begonnen en wat is mijn verhaal?

Ik zou zeggen; lees lekker verder en je leest wat ik nog niet (vaak) heb gedeeld met de wereld. Ik ben 25 jaar oud, heb 25 jaar ervaring, heb eens even goed om tafel gezeten met Lotte van What’s Your Story en onderaan deze blog heb ik de rode draad van mij (en dus LM) voor je op een rijtje gezet.

Onder het genot van een heerlijke kop verse muntthee bij Doppio in hartje Groningen stelde ik mij open en deelde mijn verhaal met Lotte. Er kwamen onderwerpen aan bod waarvan veel mensen niet eens weten dat ze überhaupt onderdeel zijn van mijn verleden. Deze wil ik nu graag delen met de wereld omdat ik inzie dat dit nodig is voor de groei van mijn bedrijf: Laura Maureen interieur ontwerp!

Plof heerlijk op de bank met een kop thee of koffie en lees hieronder het interview: The details make the design.

The details make the design

Laura van der Velden (25) studeerde in 2019 af aan Academie Minerva in Groningen. Ze volgde de opleiding Interior Architecture & Design en startte direct na haar studie met haar eigen bedrijf: LM interieur ontwerp. Als klein meisje vond ze het inrichten van huizen al interessant. Een reis naar Zuid-Afrika gooide het roer van haar carrière nog bijna om: “Ik zag daar mensen zo primitief leven dat ik begon te twijfelen aan het nut van mijn werk als interieur architect. Nu weet ik: het heeft wél nut. Je inrichting is meer dan lekker thuiskomen. Het betekent dat je jezelf veilig kunt voelen, het is jouw eigen plekje. Het gaat om je welzijn en gezondheid.

Laura zag in dat ze blij mag zijn met alles wat ze heeft en mag geven aan haar klanten: “Het kan altijd mooier en beter, maar het gaat om de belangrijke mensen om je heen. Zelf werd ik thuis niet gezien door mijn vader. Mijn ouders gingen scheiden toen ik 8 was. Er was geen veilige thuisbasis maar mijn moeder voedde mijn zusje en mij liefdevol op.

Haar vader overleed aan alcoholisme toen Laura 14 was. Ze vertelt: “Ik voelde dat ik sterk moest zijn, door moest gaan en voor mijn moeder en zusje moest zorgen. Ik werd er geslotener door maar het leerde me twee super belangrijke skills: zelfstandigheid en doorzetten. Je hebt maar één leven, doe er mee wat je wil. Ik zet mijn negatieve ervaringen van toen om, in positieve skills in het leven dat ik nu leef. Jouw huis als veilige, gezonde plek vind ik daarom erg belangrijk.

Laura werkt aan de hand van drie, zelf bedachte ontwerp fases. Ze begint te stralen als ze vertelt over fase 1: “Tijdens fase 1 kom ik drie keer bij je thuis, met als eindresultaat: een Pronkstuk. Samen maken we eerst een mindmap waarin gevoel, lichamelijke gezondheid, cultuur, natuurlijke aspecten en sociale contacten meegenomen worden.

Daarna volgt een huiskamertour door je eigen huis, waarbij de mooiste gesprekken op gang komen: “Hierdoor word je bewust van alle belangrijke objecten in je interieur. Vaak lijkt iets onbeduidend maar eenmaal begonnen, komt er vaak toch een verhaal over bijvoorbeeld de stoel van oma. Soms een doorn in het oog, maar hij was van oma dus de stoel kan niet weg. Hiervan kan ik dan een Pronkstuk maken. Uit het verhaal over de stoel komt naar voren of het over de hele stoel gaat, het hout van de leuning of juist de print van de stof. Dit neem ik mee naar het nieuwe interieur als onderdeel van het Pronkstuk. De huiskamertour zorgt voor directe bewustwording. Er komen soms intense verhalen naar boven. Mensen gaan hun eigen interieur op een andere manier bewandelen, letterlijk. Een simpele opdracht met direct resultaat.”

Hoe gaat het in zijn werk, zo’n huiskamertour? “Ik was een keer bij een klant die net in een nieuw huis was gaan wonen. Van een klein plekje naar een groot appartement. Het was lastig voor haar om de huiskamertour te doen want ze had nog niet zoveel spulletjes. Een belangrijk object bleek haar Blond Amsterdam theepot. Tijdens het gesprek kwamen we er achter dat ze graag het uitnodigende gevoel wil geven als mensen bij haar thuis komen. Bijkletsen aan tafel met een kop thee. Het ging niet letterlijk om de theepot maar wel om het ritueel er omheen. Die achterliggende gedachte neem ik mee naar de ontwerpfases twee en drie.”

Je kan fase 1 los boeken bij Laura of ervoor kiezen door te gaan met fase 2: “Fase twee is de schetsfase, waarbij we wederom drie keer afspreken. In deze fase maak ik samen met de klant de vertaalslag van alle elementen in het pronkstuk naar het volledige interieur in 2D schetsen. Ik kom tijdens de gesprekken met ideeën en suggesties. We sparren om tot een zo’n mooi mogelijk resultaat te komen. Aan het eind van fase twee ontvang je als klant een voorlopig ontwerp met daarin een moodboard van kleuren, materialen en vormen. Dit is al vrij definitief maar nog zonder producten en prijslijsten.

Wil je echt gaan implementeren en dit niet alleen hoeven doen, dan helpt Laura je met de derde en laatste fase, jouw nieuwe interieur: “Fase drie is uitvoerend. Je ontvang als klant een definitief ontwerp. We stellen een product- en prijslijst samen en ik help je, waar nodig, om bijvoorbeeld de juiste schilders te vinden. Zo sta je nooit alleen voor lastige keuzes. Je ontvangt een adviesmap met 2D schetsen, een verlichtingsplan, productlijsten, 3D beelden en waar nodig technische tekeningen. Ik vind het een mooie en spannende fase want de oplevering is een totaal nieuw interieur!”

Laura vertelt bevlogen over haar passie voor interieur ontwerp. Het gaat veel verder dan dat. Het is een passie voor mensen en hun verhalen: “Een zelfgeschreven gedicht is onderdeel van het Pronkstuk dat mensen terug krijgen. Hier komen de gesprekken en het verhaal van het Pronkstuk in terug. Het zorgt regelmatig voor emotionele reacties. Mensen worden zich ineens bewust van hoe fijn hun huis en hoe belangrijk dit specifieke meubelstuk is.

Pronkstukken zijn dierbare objecten in het interieur en mogen dus gezien worden. Terwijl Laura hierover vertelt, voel je de urgentie: “Ik ken beide kanten in het leven: gezien en niet gezien worden. Ik weet wat de impact is wanneer ik mensen wél kan zien en hun verhaal op een mooie manier kan gebruiken. Je interieur is zo persoonlijk. Ik wil dat er meer inleggen en daarmee bereiken dat mensen een langduriger effect krijgen dan het welbekende WOW-moment tijdens interieurprogramma’s op TV.

Mensen mogen zien dat dit zo belangrijk voor haar is en daarom deelt ze nu haar persoonlijke verhaal: “Mensen geven mij terug dat ik goed zie wat belangrijk voor ze is. Ik kijk en luister naar je verhaal. Mensen mogen zich gaan beseffen wat ze allemaal uit zichzelf kunnen halen. Dat ze de beste versie van zichzelf kunnen zijn. Je wordt er positiever en gelukkiger van en de wereld heeft dat heel hard nodig. Ik geef door het persoonlijke ontwerp proces en uiteindelijk het hele interieur een belangrijke boodschap door: ik zie je.”

Waarom het belangrijk is om mijn verhaal te weten?

Ik werk vanuit mijn eigen ontwerpmethode. Deze methode bestaat uit 3 fases (check ze hier!) en fase 1 staat in het teken van jou! Jij staat centraal in alle 3 de fases, maar júist in fase 1 wil ik jou zo goed mogelijk leren kennen. Ik vraag je om een open en serieus gesprek, we vullen de mindmap in (hier komen persoonlijke aspecten naar voren) en tijdens de huiskamertour krijg ik een kijkje in jouw herinneringen en bespreken we waarom een bepaald object zo belangrijk voor jou is. Omdat ik veel over jou(w leven) vraag, deel ik ook graag mijn leven met jou. Zo leren we elkaar kennen, begrijpen we elkaar beter en verloopt de samenwerking soepeler!

Elk mens heeft een aantal ‘bullet points’: belangrijke ervaringen uit het verleden. Deze zijn van invloed geweest op jou als persoon. Deze bullet points maken wie je op dit moment bent. Snap je het nog? Deze bullet points vormen jouw rode draad.

Hieronder heb ik mijn bullet points voor je op een rijtje gezet.

  • 3 weken wonen in Zuid-Afrika, hierdoor veranderde mijn kijk op interieur
  • Mijn ouders scheidden toen ik 8 jaar was, ik had geen veilige thuisbasis
  • Mijn vader overleed toen ik 14 jaar was, hierdoor ‘moest ik’ sterk zijn, werd ik een gesloten persoon en leerde ik mijzelf belangrijke kernwaarden aan: zelfstandigheid en doorzetten
  • Het verleden onder ogen durven zien, hierdoor kan ik mijn ervaringen op een positieve manier inzetten.

Door deze bullet points (en door alle mooie mensen die om mij heen staan en mij geholpen hebben bij van álles!) ben ik wie ik ben:

  • Ik zet negatieve ervaringen om naar positieve skills
  • Ik weet hoe het is om gezien te worden. Ik zie jou.

Door mijn verleden te delen begrijp je beter waarom ik ben wie ik op dit moment ben. Ik heb Laura Maureen interieur ontwerp op de wereld gezet omdat jouw interieur zóóó veel invloed heeft op wie jij nu bent als persoon!

Dank je wel Lotte voor het luisteren naar mijn verhaal en dit om te zetten naar een interview (inclusief foto’s waar ik trots op ben)!

Heb jij tips voor LM blogs of een op- of aanmerking op deze blog? Laat het me weten, ik hoor het graag.

Bedankt voor het lezen van deze blog!

Fijn weekend, liefs! Laura✨