Wil jij jouw interieur omtoveren tot een persoonlijk interieur? Of vind je het als persoon fijn om een gezellig en warme sfeer in je interieur te hebben, helemaal tijdens deze koude winterdagen? Lees dan vooral verder, want ik weet zéker dat dit is wat je verder helpt!

Al vanaf de tijd dat mensen in grotten leefden, werd woondecoratie al toegepast. Oké, niet met een kussentje tegen die muur aan en een deurmat bij de ingang, maar wel waren de tekeningen op de wand -onder andere- ter decoratie. Mensen hebben de basis nodig in het interieur, denk aan toen: de potten, pannen en slaapplekken. En aan nu: de keuken, bank en stoelen. Dit zijn behoeften die nodig zijn om je leefstijl te kunnen leven. Maar let op! Net als nu, waren toen de woonaccessoires ook al van groot belang!

Mentaal is het belangrijk om een woonomgeving persoonlijk te maken. Persoonlijke vondsten (denk aan toen: dierenhuiden. En aan nu: foto’s van je gezin of jouw lievelingskleur in de kussentjes op de bank).

Woonaccessoires kunnen tijdelijk zijn. Denk aan seizoensgebonden kleuren, materialen en/of vormen. Zoals lichtgeel en mintgroen tijdens Pasen of bordeaux rood met Kerst. Dit zijn vaak minder waardevolle woonaccessoires dan de woonaccessoires waar je een bijzondere herinnering bij hebt.

HAAL INSPIRATIE UIT PINTERESTBORDEN BIJ LAURA MAUREEN INTERIEUR ONTWERP

Woonaccessoires waar je minder waarde aan hecht bieden de mogelijkheid om je interieur er op een snelle manier heel anders eruit te laten zien. Zonder dat je het meubilair moet vervangen! Je kunt bijvoorbeeld de woonaccessoires de steunkleur van je interieur geven.

TIP! Geef de woonaccessoires de accentkleur van je interieur. Voorbeeld: De kleuren van je interieur zijn grotendeels grijs en groen. Als extra wil je nóg een kleur toevoegen zodat het interieur wat gezelliger, warmer en speelser uitziet. Je hebt de kleur oranje toegevoegd. Nu zijn de basiskleuren grijs en groen en je oranje de accentkleur.

– Laura maureen

Naast dat je de woonaccessoires gebruikt voor de accentkleur, kan je er ook voor kiezen om de woonaccessoires in dezelfde kleuren te houden als je basiskleuren. De woonaccessoires passen qua stijl bij het bestaande interieur. Zo creëer je juist rust en harmonie. De accessoires vallen niet op, ze vormen juist een geheel met het meubilair!

Sommige woonaccessoires hebben een dubbele functie. Ze zorgen voor gezelligheid, warmte en een leuk aanzicht, maar kussentjes dienen bijvoorbeeld ook als steuntje in de rug, een dekentje voor warmte en kandelaars geven licht in de avond. Je ziet het ook in de woon- en interieurzaken terug: ze spelen hier handig op in door grote afdelingen met woonaccessoires te presenteren. Een tuincentrum lijkt tegenwoordig wel op een warenhuis. Is je dat wel eens opgevallen?

De functie van woonaccessoires

The details make the design‘ zeggen ze wel eens. Nou, dat klopt inderdaad! Woonaccessoires zijn niet alleen details. Ze functioneren wel degelijk!

Woonaccessoires kan functioneren als:

  • Versiering
  • Functioneel gebruik (zoals hierboven beschreven)
  • Een warm en gezellig gevoel
  • Eyecatcher
  • Een ander element in het interieur in het perspectief zetten (denk aan een fotolijst aan het eind van de gang hangen)

Het zijn dus niet ‘slechts’ woonaccessoires. Ze dienen zeker ergens voor! Want hun kleuren of uitbundige vormen geven in een oogwenk een persoonlijke sfeer aan een omgeving. Ze maken jouw interieur dus zelfs af. 🙌🏽

Vroeger had elke vaas zelfs zijn eigen functie. Ze hadden veel benamingen en waren er in heel veel vormen en maten. De functie die wij een vaas toekennen (een vloemenvaas) kenden de Grieken en de Romeinen bijvoorbeeld niet. Zij gebruikten vazen voor de wijn, het mengen van wijn en water, het diende als urn of het bewaren van olie.

In de barok en de rococo (een gewéldige tijd van súper veel woondecoratie) werd het verzamelen van vazen super populair. Het traditionele beschilderde porselein werd een kostbaar bezit voor de rijkelui. Vanaf deze tijd maakt men in Delft het wereldberoemde Delfts blauwe aardewerk. Een typisch Nederlandse uitvinding uit die tijd is de tulpenvaas. Zie de afbeelding hieronder!

HAAL INSPIRATIE UIT PINTERESTBORDEN BIJ LAURA MAUREEN INTERIEUR ONTWERP

Woonaccessoires kunnen ook ’terecht komen’ in jouw interieur. Bijvoorbeeld de (afschuwelijke) vaas van oma. Je moét het houden ‘omdat het van oma is geweest’, maar je wordt er zeker niet gelukkig van.. Herken je dit? Je kijkt elke dag met een grote boog om die vreselijke vaas heen. Die moét in jullie interieur staan, want je vriend heeft ‘m geërfd van zijn oma. Hij heeft er fijne herinneringen aan.⁠

Doordat jij elke dag je aanpast (om die vaas heen kijken), ben je elke dag een tikje geïrriteerd. Je irritatie vult jouw emmertje, zonder dat je het door hebt.⁠

Het is zonde om je emmertje te laten overstromen, terwijl je het had kunnen voorkomen door bijvoorbeeld in gesprek te gaan of die herinneringen van jouw vriend ook op een andere manier terug kunnen komen in jullie interieur. ;)⁠

💡 Een tip voor iedereen die het afschuwelijke object herkent: Bedenk hoe de herinneringen op een andere manier terug kunnen komen in het interieur. Want het is vaak niet de vaas zelf dat de herinneringen geeft..

🏺 KLEURENCOMBINATIE. Doen de kleuren je denken aan oma?⁠
Zoek een vaas op met precies dezelfde kleurencombinatie, maar dan wel eentje waar jij blij van wordt als je er naar kijkt. De looks zijn super belangrijk!⁠

🏺 MATERIAAL. Of is het zo dat het materiaal jou doet herinneren aan oma? ⁠
De vaas is van porselein en dat is precies het materiaal waar jouw oma haar complete (foute) interieur mee had gevuld. Je kwam er niet vaak, maar áls je er kwam dan viel je oog meteen op dit vreselijke materiaal. Bedenk eens hoe je dit materiaal kan vervangen in jouw interieur.

Vervang die afschuwelijke vaas door een mooi object, met dezelfde kleuren als de vaas, maar dan wel eentje waar jij je helemaal fijn bij voelt én waar die fijne herinnering naar boven komt!⁠ Zo blijft oma in gedachten én loop jij een stuk gelukkiger door jouw eigen interieur!

Niet te vergeten: Planten in jouw interieur!

Een groepje planten in jouw interieur staat leuk, levendig en gezellig! Maar daarnaast zijn óók planten functioneel. Denk aan de luchtvochtigheid in de ruimte en nog belangrijker: Jouw mentale gesteldheid. Het is bewezen dat jij je fijner voelt in een ruimte waar planten staan.

  • Planten filteren de lucht in je huis, zodat het een fijne lucht is om in te ademen. Een Varen in jouw interieur is een goede manier om de lucht op peil te houden
  • Planten helpen je stress te verminderen, al kan ik je geen bewijs hiervoor geven. Maar bedenk je eens watvoor invloed het heeft op jou wanneer je in het bos loopt tussen alle bomen, de vogeltjes die je hoort fluiten en de wind door je haren. Plaats dus vooral planten bij je werkplek!
  • Planten geven je focus, je concentreert je veel beter en je bent veel actiever wanneer er planten in de ruimte zijn waar jij je bevindt! Nog een reden om planten te hebben in huis of je werkplek

Wil je meer lezen over planten in jouw interieur? Lees dan de blog Wat planten in jouw interieur met je doen + 10 tips!

Begrijp je dat woonaccessoires een functie hebben, maar heb je toch nog een vraag over hoe je woonaccessoires kan toepassen in jouw eigen interieur? Laat gerust een berichtje achter! We kunnen eventjes bellen om jouw interieurvraag te bespreken, een Online Interieuradvies plannen of samen jouw complete woonkamer herinrichten! Ik help je graag.

M E E R T H U I S I N J E E I G E N H U I S !

liefs! Laura✨